ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση για να σώσει τις άγριες περικοπές στα φάρμακα – Οι δεσμεύσεις, τα εμπόδια και το παρασκήνιο

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκινά να ζητά επιπλέον χρηματοδότηση για τα φάρμακα ώστε να μειωθεί το clawback

Σε αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης για τα φάρμακα είναι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά το άγριο κούρεμα που θα υποστούν για το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα νοσοκομειακά φάρμακα που έχουν διατεθεί στη χώρα μας.

Η σχετική ενημέρωση έχει γίνει ήδη στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν με δικά τους έξοδα 8 στα 10 φάρμακα που έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ, γι’ αυτό και έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση στον κλάδο.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του φαρμάκου του Pharma Innovation Forum (PIF), που αποτελεί τον φορέα με τις εταιρείες που διαθέτουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα, δεσμεύτηκε – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – ότι θα αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης ώστε τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023 για το οποίο έχουν εκδοθεί οι επιβαρύνσεις, να ελαφρυνθεί σε έναν βαθμό.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω αιτήματος που θα υποβάλει ο υπουργός Υγείας στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να του δοθούν επιπλέον κονδύλια με κάποιον τρόπο, ώστε να διατεθούν στη φαρμακευτική δαπάνη και να επέλθει μια σχετική ισορροπία στην αγορά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα …οικονομικά αγκάθια

Βέβαια η επιπλέον γενναία χρηματοδότηση θεωρείται εξαιρετικά απίθανη σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά μεγάλα ποσά που θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά. Ακόμα όμως και ένα περιορισμένο κονδύλι για την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης στο «κανάλι» των νοσοκομειακών φαρμάκων, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από πολιτικούς.

Θα εξαρτηθεί δηλαδή – όπως ανέλυαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο HealthReport.gr – και από τις σχέσεις που έχει αυτή την περίοδο ο υπουργός υγείας με το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση, θα ενίσχυε πολιτικά και τον ίδιο.

Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα επανέλθει με νεότερα για το θέμα, λένε πληροφορίες.
Μέχρι τότε όμως το υπουργείο Υγείας δεν έχει γνωστοποιήσει καν τη δαπάνη του 2023 στις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να μπορούν να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς.

Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι το σύνολο του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 83% ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης το ποσοστό αγγίζει το 92%.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα απευθυνθεί στον Κωστή Χατζηδάκη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα απευθυνθεί στον Κωστή Χατζηδάκη μήπως και εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια

Το υψηλό ποσοστό φαίνεται ότι προκύπτει και από την απαλλαγή των φθηνών νοσοκομειακών φαρμάκων από το clawback, καθώς όσα κοστίζουν κάτω από 30 ευρώ καταβάλουν ένα ελάχιστο ποσοστό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να αλλάξει αυτήν την ισορροπία τροποποιώντας το όριο για τα φθηνά φάρμακα, ώστε να υποβάλλονται σε επιβαρύνσεις όσα κοστίζουν κάτω από 15 ευρώ.

Ακόμη και αυτό όμως δεν αναμένεται να διευκολύνει πολύ τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, καθώς θα εξευρεθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του συνολικού clawback, όπως εκτιμά ο κλάδος.

Οι επιπτώσεις

Πάντως το άγριο κούρεμα του 83% που θα υποστούν τα νοσοκομειακά φάρμακα αναμένεται να έχει επιπτώσεις πρωτίστως στους ασθενείς, καθώς πολλές εταιρείες σκέφτονται ακόμα και να μην φέρουν νέες θεραπείες καινοτόμες στη χώρα μας ακριβώς επειδή η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Πρόκειται άλλωστε για ένα μοναδικό στα χρονικά “κούρεμα” στα ποσά που αντιστοιχούν στα φάρμακα, κάτι βέβαια που δεν συμβάλλει ούτε στην ανάπτυξη αλλά ούτε και στις επενδύσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξάλλου έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι επειδή ακριβώς πληρώνουν 8 στα 10 φάρμακα και η πολιτεία μόλις 2 στα 10, είναι πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα οι μητρικές εταιρείες να απαγορεύσουν την είσοδο νέων θεραπειών στη χώρα μας ακριβώς εξαιτίας αυτού του στρεβλού συστήματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button